Dit lijkt heel erg op ‘formation skydiving’, maar je moet hiervoor wel iets meer gevorderd zijn. Je moet namelijk (afhankelijk van het wedstrijd niveau) ook ‘Head-up’ en ‘Head-down’ kunnen vliegen.
De meest gebruikelijke wedstrijdvorm bestaat uit teams van 2 of 4 personen, die 6 of 8 formatie-rondes moeten vliegen. Ook hier geldt dat de formaties pas vlak voor de wedstrijd bekend worden gemaakt. Je krijgt per ronde 45 seconden de tijd om er zoveel mogelijk te maken.
De formaties bestaan uit zogenaamde ‘randoms’ en ‘blocks’. Een random is simpelweg één formatie waarbij iedere vlieger een bepaalde positie moet innemen. Vorm je die formatie goed, dan verdien je daarmee 1 punt. Een block bestaat uit een startpositie die iedereen moet innemen, gevolgd door een beweging (transitie) naar een andere positie (of weer terug naar de eerdere startpositie). Voer je de transitie goed uit, dan verdien je 2 punten!
De wedstrijden kunnen bestaan uit ‘speed’ rondes en ‘vrije’ rondes. Bij speed rondes (normaal gesproken 6 met telkens een andere selectie van patronen) gaat het om de snelste tijd. Voor elk patroon dat niet goed wordt uitgevoerd krijg je 5 straf-seconden. Sla je een patroon over, dan kost dat zelfs 20 seconden. Precisie is dus belangrijk! Oh, en bots in alle hectiek niet op je teamleaden, dat zou helemaal zonde zijn!
Bij de vrije rondes krijg je als team tussen de 60 tot 120 seconden om te laten zien wat je in huis hebt. Het gaat niet om de snelste tijd, maar om creativiteit en de skills die je toont. De beoordeling van de jury is hier net iets minder strikt. Je kunt niet scoren op punten, maar na elke ronde bepaalt de jury onderling welk team het er het best van af heeft gebracht.
Dit is de meest artistieke discipline in indoor skydiven. Het gaat hierbij niet zozeer om snelheid, maar of je de show steelt. Je kunt hier dus al je creativiteit in kwijt! Het aantal rondes hangt af van het evenement en meestal krijg je per ronde 60 seconden om indruk te maken op de jury. Soms moet je bepaalde verplichte moves in je routine opnemen, maar de volgorde en de rest van de choreografie is helemaal aan jou. Wil je het nog een stapje verder brengen, dan kun je de routines zelfs op muziek uitvoeren. Als jouw bewegingen synchroon lopen met het nummer dat je hebt gekozen, heeft dat natuurlijk nog meer effect!
De jury beoordeelt Freestyle-rondes op verschillende onderdelen. Sommige onderdelen zijn vooral technisch: hoe moeilijk zijn de bewegingen die je maakt, voer je ze soepel en gecontroleerd uit, laat je veel verschillende technieken en skills zien? Maar ook met de presentatie kun je punten scoren: blijft de jury geboeid tijdens je optreden? Heb je een mooie start en einde in je routine aangebracht en laat je interessante nieuwe bewegingen zien?
Spektakel gegarandeerd en een genot om naar te kijken, zelfs als je geen skydiver bent!
Formation Skydiving is geen wedstrijdonderdeel tijdens Double Dutch.
Dit is één van de klassieke disciplines in het skydiven en een mooi beginpunt als je aan skydive wedstrijden wil deelnemen. Als je comfortabel in de ‘belly’ positie kan vliegen, dan kan je hier al aan meedoen. De wedstrijden zijn ingedeeld in verschillende ‘skill niveaus’, van Rookie, tot Advanced.
In teams van 2, 3 of 4 personen maak je binnen 35 seconden zoveel mogelijk formaties. Welke formaties dat zijn, krijg je pas vlak voor de wedstrijd te horen. Na bekendmaking van die verplichte formaties (we noemen dat een ‘Draw’) mag je niet meer in de tunnel oefenen!
Na afloop van alle rondes (meestal tussen de 6 en 10), worden de punten bij elkaar opgeteld; wie de meeste punten heeft wint!